Realizaciju Sedmice stranih jezika, kao dio školske prakse, Aktiv stranih jezika Prve gimnazije započeo je u školskoj 2014/2015. godini. Ta prva Sedmica stranih jezika održana je u aprilu 2015. godine, u okviru obilježavanja Dana škole kao jedan od vidova inovacije u nastavi i promocije jezika u Prvoj gimnaziji. Održavani su časovi iz različitih nastavnih predmeta na stranim jezicima koji se izučavaju u našoj školi (engleski, njemački, francuski, italijanski i latinski jezik) koje su realizirali učenici. To se pokazalo kao pozitivno iskustvo koje smo pretvorili u tradiciju.
Posebnost ove sedmice jeste što učenici i profesori nakratko mijenjaju svoje uloge pa su učenici ti koji izvode nastavu iz pojedinih nastavnih predmeta na stranim jezicima dok profesori, uz prethodno koordiniranje, postaju posmatrači nastavnog procesa. Sa ponosom gledamo kako naši učenici primjenjuju svoja znanja iz različitih nastavnih predmeta, posebno jezika, razvijaju samostalnost, vještine javnog nastupa, uče se timskom radu, postaju dobri izlagači i predavači. Časovi su nerijetko obogaćeni različitim muzičkim, scenskim performansom, kostimografijom i scenografijom u koje se ulaže poseban trud, a nije isključena ni saradnja sa pozorišnim kućama radi iznajmljivanja kostima. Na kraju bude rezultat koji ostavlja bez daha i svaki put pomjera granice očekivanja publike u narednoj godini.
Sada se ovaj primjer dobre prakse nastavlja svake školske godine te naši učenici i profesori zajedno mjesecima unaprijed osmišljavaju, a u aprilu realiziraju, časove uz čestu međupredmetnu korelaciju i saradnju profesora, što privlači posebnu pažnju publike. Učenici tako razvijaju svoju kreativnost, mogućnost sagledavanja istih pojava iz različitih perspektiva, a istovremeno pokazuju vještine koje su nevidljive u standardnim oblicima nastave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.