12 učenika u pratnji 2 profesora Frank Dunschen i Anne Vielberg-Martini, te umjetnika, Manfred Webel boravilo je u posjeti Prvoj gimnaziji u Sarajevu u periodu od 13.-22.9.2016.

Njemački učenici su bili smješteni u porodicama naših učenika, a tokom svog boravka su se upoznali sa kulturno-historijskim znamenitostima grada Sarajeva, posjetili su Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima , Mostar i Drežnicu, te Njemačku ambasadu u Sarajevu.
Tokom svog boravka učenici su radili na projektu “Diskriminacija: Otvori oči!”
Fondacija EVZ podržava programom EUROPEANS FOR PEACE međunarodne školske projekte i projekte za mlade između Njemačke i zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope. U projektu su se učenici bavili temama diskriminacije i aktuelnim izazovima u očuvanju mira, demokratije i ljudskih prava. Referenca za projektni rad mladih je Član 2. (Zabrana diskriminacije) Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (UDLJP). Učenici su istraživali uzroke, mehanizme i posljedice diskriminacije, progona i uništavanje manjina. Projekat pokazuje kako se ljudi u njihovom okruženju mogu boriti protiv diskriminacije, a za poštovanje i zaštitu manjina.
Nastavak rada na projektu će biti od 25.4.-4.5.2017. godine kada naši učenici budu boravili u Njemačkoj.
Koordinatori ovog projekta su profesorica Sanela Omeragić i profesor Oskar Prebanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.