U periodu od 17.-21.9.2016.godine Prvu gimnaziju i Sarajevo posjetilo je 32 učenika u pratnji 5 profesora iz Njemačke, tačnije iz gradova Friedrichshafena i Paderborna: Christoph Felder, direktor „Karl-Maybach” gimnazije, Eberhard Brugger, Dagmar Mader, Rebekka Schnell i Dirk Lehnert iz gimnazija „Karl-Maybach” i „Graf-Zeppelin”.

Njemački učenici su bili smješteni u porodicama naših učenika, a tokom svog boravka su se upoznali sa kulturno-historijskim znamenitostima grada Sarajeva.
Koordinatorice ovog projekta su profesorice Aida Beća i Sanela Podumljak.
Dvostruki jubilej dvadesetogodišnje saradnje, u projektu razmjene učenika sa gimnazijama „Karl-Maybach” i „Graf-Zeppelin” iz Friedrichshafena te „Gesamtschule Paderborn-Elsen” iz Paderborna (Njemačka) i Prve gimnazije, obilježen je danas, 20. septembra 2016. godine prigodnim programom u Prvoj gimnaziji.
Prisutnima se obratila direktorica škole Jasmina Melkić, koja je istakla:
Sretna sam što svjedočim 20.godišnjoj saradnji sa gimnazijama „Karl-Maybach” i „Graf-Zeppelin” iz Friedrichshafena te „Gesamtschule Paderborn-Elsen” iz Paderborna.
Od 1996. godine do danas ove saradnje su ovakve kakve jesu, izuzetno uspješne, činili ljudi: učenici, njihove porodice, profesori.
Svi oni su znali i cijenili vrijednost prijateljstva, upoznavanja drugačijih kultura, običaja i naroda i zahvaljujući tome, pomjerali granice i činili svijet boljim, a našu Prvu prepoznatljivu u gradu i šire.
Moram se posebno zahvaliti svim učenicima i njihovim porodicama na gostoprimstvu i trudu koji su svih ovih godina ulagali u ovu razmjenu. Preko 1000 učenika sa svojim porodicama u sva tri grada širili su duh prijateljstva, ljepotu mladosti i međusobnih upoznavanja…
Otvoriti vrata svoga srca, otvoriti vrata svoga doma, uvesti drugog i drugačijeg u porodicu, upoznati ga sa najranjivijim sobom, sprijateljiti se s njim i koračati dalje kroz život bogatiji za jedno predivno iskustvo, suština je razmjene učenika koja između Sarajeva, Friedrichshafena, Paderborna i Prve gimnazije i gimnazija „Karl-Maybach” , „Graf-Zeppelin”i „Gesamtschule Paderborn-Elsen”traje više od dvadeset godina.
Posebnu zahvalnost direktorica je uputila onima koji su od samih početaka u ovom projektu, a to su:
iz Friedrichshafena Hans Dieter Litges i uz njega profesori Prve gimnazije Paša Sarić i Kenan Novalija;
iz Paderborna: Anne Greipel-Bickel i Achim Hoelscher, a svakako i profesorima koji sada vode projekat iz Prve gimnazije: Beća Aida, Oskar Prebanić, Sanela Podumljak i Sanela Omeragić.
Direktorica je riječi zahvale uputila i SHL-u koji je materijalno podupirao dvije razmjene i gradove Friedrichshafen i Paderborn, čiji su čelni ljudi, cijeneći značaj ove razmjene, finansirali dio projekta, kao i gradskoj upravi grada Friedrichshafena, koja od početka do danas finansira ovaj projekat
Pored direktorice Jasmine Melkić, prisutnima se obratio i direktor „Karl-Maybach” gimnazije Christoph Felder, izrazivši zadovoljstvo, zahvalnost i nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.
Uz prisutne profesore Prve gimnazije, cijenjene goste iz Paderborna i Friedrichshafena, učenike, svečanost su svojim prisustvom uljepšale i cijenjene gošće iz Sarajeva, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo gđa. Ana Babić; savjetnica za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke gđa. Sanela Kuko te iz Općine Centar pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport gđa. Zekira Šero.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.