Prva gimnazija već 16 godina uspješno realizira projekate medjunarodne razmjene učenika sa njemačkim školama.

U periodu od 24.-29.10.2015.g. Prvu gimnaziju su posjetili 35 učenika i 3 profesora Eberhart Brugger, Dagmar Mader i Marianne Mohr iz dvije gimnazije “Graf-Zeppelin Gymnasium” i “Karl-Maybach Gymnasium” iz njemačkog grada Friedrichshafen.
Njemački učenici su bili smješteni u porodice naših učenika.
Za goste je pripremljen veoma sadržajan program koji je obuhvato obilazak najznačajnijih znamenitosti Sarajeva, izlet u Mostar i na vrelo Bune, te posjetu memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Zajedničko druženje je bilo upotpunjeno odbojkaškom utakmicom između gostiju i domaćina.
Posebnu zahvalnost ove godine odajemo njemačkoj organizaciji Schüler Helfen Leben koja je prepoznala dugogodišnju uspješnu saradnju između naših škola i finansijski podržala naš projekat.
Iskustva koja naši učenici stiču učešćem u ovakvim međunarodnim razmjenama su izuzetna, jer za cilj imaju upoznavanje sa kulturom, tradicijom, školskim sistemom i svakodnevnim životom u Njemačkoj, učenje i usavršavanje njemačkog jezika, te razvijanje multikulturalnosti i tolerancije prema drugim vjerama i nacionalnostima.
Koordinatorice ovog projekta su profesorice Aida Beca i Sanela Podumljak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.