Dana 6. 11. 2020. godine Javna ustanova Prva gimnazija Sarajevo upriličit će online promociju monografije u okviru obilježavanja važnog jubileja – 140 godina postojanja ove prestižne obrazovne ustanove. Iako je promocija bila planirana ranije, morala je biti odgođena zbog vanrednih mjera uslovljenih pandemijom. Ovaj datum izabrali smo zato što je škola svoja vrata za učenike otvorila davnog 6. novembra 1879. godine.
Monografija sadrži sve najvažnije podatke o Prvoj gimnaziji kao prvoj sekularnoj i multikonfesionalnoj školi u Bosni i Hercegovini, od njenog osnivanja u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije sve do najnovijih vremena kada je posvećena modernim izazovima, internacionalnoj saradnji i učešću u brojnim kulturnim projektima.

Monografija je podijeljena u četiri dijela i donosi čitaocima sve važne informacije o historiji Prve gimnazije, o njenom osnivanju, počecima, prvim direktorima, profesorima i učenicima, zatim o njenom razvoju kroz turbulentne decenije XX stoljeća kada je stvarala svoju tradiciju i učvršćivala reputaciju jedne od vodećih obrazovnih ustanova u našoj zemlji, o manifestacijama od kojih su neke nadmašile srednjoškolske okvire, poput Gimnazijade, o intenzivnoj međunarodnoj saradnji, i naposljetku, o obilježavanju jubileja – 140 godina njenog postojanja. Živopisne fotografije kao i vrijedni faksimili iz muzejskog arhiva Prve gimnazije samo pokazuju s koliko samosvijesti o svojoj društvenoj i kulturnoj ulozi ova institucija gradi svoju reputaciju.
Ovom monografijom popularna sarajevska „stara dama“, s distance od punih 140 godina, priča svoju priču o istrajnosti, nadi, plemenitosti i znanju koje je strpljivo njegovala i koji su nadživjeli sve historijske ponore učinivši je jednim od neprolaznih simbola grada Sarajeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.