JU Prva gimnazija Sarajevo obilježava veliki jubilej – 140 godina od osnivanja

 Tokom 140 godina postojanja Prva gimnazija izrasla je u respektabilnu obrazovno-odgojnu instituciju koja je postala svojevrsnim simbolom grada Sarajeva, ali i značajan sudionik na polju nauke i kulture budući da su kroz nju kao učenici prošli mnogi ugledni naučni i kulturni radnici svjetskog renomea.
Od aprila 2019. pa do aprila 2020. godine ova
Stara dama obilježava veliki jubilej, 140 godina od osnivanja i isto toliko godina predanog rada na području odgoja, obrazovanja, kulture, sporta i nauke općenito.
Škola je tim povodom bila domaćin niza značajnih susreta, pripremila je izuzetno bogat program i realizirala brojne aktivnosti kojima će, zajedno sa svojim bivšim i sadašnjim učenicima, roditeljima, kolegama, saradnicima i prijateljima obilježiti ovaj veliki jubilej.
Sve aktivnosti u sklopu obilježavanja jubileja realizirane su pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva civilnih poslova BiH i Državne komisije BiH za UNESCO. Posebno ističemo još jedno, za nas izuzetno vrijedno pokroviteljstvo. Naime, Međunarodna konferencija o obrazovanju u organizaciji Prve gimnazije, održala se pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu.

Spisak članova Organizacionog odbora za proslavu jubileja 140 godina od osnivanja Prve gimnazije Sarajevo

 Članovi Odbora:
Ibrahim Spahić , predsjednik Organizacionog odbora za proslavu jubileja
Bivši direktori škole: Zlata Bukvić, Ešrefa Gačanin, Jasmina Hadžimurtezić, Kenan Novalija i Jasmina Melkić
Direktorica škole, Lejla Tuzlak i pomoćnica direktorice, Sanela Podumljak
David Kamhi
Sejdalija Gušić
Amer Sofradžija, predsjednik Školskog odbora
Mane Vrhovac, član Školskog odbora
Članovi Nastavničkog vijeća: Marina Tiro, Aida Beća, Aida Kamenica, Oskar Prebanić, Fikreta Resić i Sanela Ćesko
Predsjednica Vijeća roditelja, Rhizelaine Numanagić
Predsjednica Vijeća učenika, Aida Bojčić
Faruk Bešlić , bivši profesor u Prvoj gimnaziji

Uvaženi akademici i clanovi predsjedništva ANUBiH posjetili Prvu gimnaziju Sarajevo

 Imali smo veliku čast i zadovoljstvo da u prostorijama Prve gimnazije ugostimo uvažene članove predsjedništva Akademije nauka i umjetnosti BiH koji su ujedno i bivši učenici naše škole. U posjetu Prvoj gimnaziji došli su predsjednik ANUBiH-a, akademik Miloš Trifković, potpredsjednice ANUBIH-a, akademkinje Adila Pašalić Kreso i Lidija Licender Cvijetić, te uvaženi akademik Dževad Juzbašić koji je bio profesor spomenutim akademicima u Prvoj gimnaziji Sarajevo.
Posjeta je upriličena povodom obilježavanja jubileja, 140 godina od osnivanja Prve gimnazije Sarajevo, a na poziv uprave škole i predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje jubileja, gosp. Ibrahima Spahića.
Na sastanku je dogovoreno da prisutni uvaženi akademici budu članovi proširenog Organizacionog odbora za obilježavanje jubileja.

Program obilježavanja jubileja

 Izrada Publikacije, objavljivanje jubilarnog školskog lista Novi Polet, otvaranje za javnost obnovljenog muzeja Prve gimnazije i obilježavanje Dana škole u aprilu 2020. godine su završne aktivnosti kojima će se zaokružiti priča o 140. godišnjici Prve gimnazije.