Međunarodna konferencija o obrazovanju održana je 24. i 25. aprila 2019. godine u obnovljenoj kinosali škole.
Prvog dana konferencije, sa početkom u 17 sati, održan je okrugli sto posvećen Prvoj gimnaziji, njenom historijatu i značaju za obrazovnu zajednicu i društvo općenito. Učesnici okruglog stola bili su direktorica škole Lejla Tuzlak, koja je kroz videoprezentaciju prikazala historijat škole, te profesor David Kamhi, koji je održao predavanje o Kalmiju Baruhu,
svjetski poznatom lingvisti, učeniku i profesoru Prve gimnazije. Nakon toga, o historiji škole sa posebnim osvrtom na period rata 1992–1995. govorila je bivša direktorica Zlata Bukvić.
Sljedeći učesnik bio je predsjednik Međunarodnog centra za mir, direktor Međunarodnog festivala Sarajevska zima i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje jubileja, gosp.Ibrahim Spahić. Okrugli sto završio se obraćanjem bivšeg učenika, bivšeg profesora i bivšeg direktora Prve gimnazije, gosp. Kenana Novalije.

 

U četvrtak, 25. 4. 2019. godine, drugog dana konferencije, održana je edukacija profesora matematike srednjih škola Kantona Sarajevo i partnerskih gimnazija iz Beograda, Ljubljane i Podgorice. Edukaciju je otvorila direktorica škole Lejla Tuzlak. Predavanje, između ostalih, prisutnim profesorima matematike održao je profesor u penziji sa Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr. Šefket Arslanagić. 

Nakon predavanja, održan je okrugli sto čiji su učesnici bili profesori, gosti iz regiona, na kojem su se razmijenila iskustva i značajne informacije o obrazovnim sistemima zemalja u regionu. Ova Međunarodna konferencija, održala se pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu. Ovo je, kako je u
svom obraćanju istakao šef kabineta UNESCO-a gosp. Siniša Šešum, jedinstven primjer u BiH i šire da UNESCO podržava jednu odgojno-obrazovnu ustanovu u svojim aktivnostima i priznaje predan rad na promociji mira, suživota, tolerancije, saradnje među narodima na području obrazovanja, nauke i kulture.