Njemačka 06.06.-14.06.2024.

U periodu od 6. do 14. juna 2024. godine realizirao se međunarodni projekat razmjene učenika između Prve gimnazije i gimnazija Graf Zeppelin i Karl Maybach iz njemačkog grada Friedrichshafen, koji se na obostrano zadovoljstvo odvija od 1996. godine. 

U posjeti našim njemačkim prijateljima boravila je grupa od 24 učenika u pratnji profesorice Aide Beća i pedagogice Sanele Podumljak. Naši domaćini su, kao i svake prethodne godine, pripremili bogat i raznovrstan program za našu ekipu.

U Friedrichshafen smo krenuli u četvrtak, 6.6.2024.g. u 21 h i sretno stigli u petak, 7.6.2024.g u 13h, nakon čega su se naši učenici/ice uputili u porodice svojih domaćina sa kojima su proveli dane vikenda. Njemački učenici/ice su se potrudili da im kao domaćini individualno pripreme brojne zanimljive sadržaje.

U ponedeljak, 11. juna 2024. naši učenici/ice su najprije prisustvovali nastavnom procesu u partnerskim školama, a potom su se u pratnji profesora/ica uputili u historijski grad Lindau. Lindau, smješten na obali Bodenskog jezera, oduševio nas je svojom bogatom historijom, srednjovjekovnom arhitekturom i zadivljujućim prizorima. Poznat po svom prekrasnom starom gradu na otoku, Lindau nudi brojne kulturno-historijske znamenitosti. Posebno nas je impresionirao znameniti svjetionik i lav na ulazu u luku.

U utorak 12. 6. 2024. naši učenici/ice su najprije prisustvovali nastavnom procesu u partnerskim gimnazijama KMG i GZG. Potom su imali srdačan prijem kod direktora škole, gospodina Feldera u gimnaziji Karl Maybach. U nastavku dana za našu ekipu je u gradskoj Vijećnici organiziran svečani prijem kod gradonačelnika grada Friedrichshafena, gospodina Müllera. Na kraju je uslijedila i neizostavna posjeta Muzeju cepelina, gdje su naši učenici/ice imali priliku vidjeti izložbe posvećene historiji i tehnologiji zračnih brodova, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo i razumijevanje tehničkih dostignuća ovog kraja.

U srijedu 13. 6. 2024. naša ekipa posjetila je grad Ulm, rodni grad Alberta Ajnštajna, gdje su proveli dan bogat kulturnim i obrazovnim sadržajima. Posjeta je započela obilaskom Muzeja umjetnosti, gdje su naši učenici/ice imali priliku diviti se širokoj paleti umjetničkih djela, od klasičnih do modernih. Poseban dio dana bila je radionica u muzeju, na kojoj su učenici/ice imali zadatak napisati pjesmu na njemačkom jeziku. Ova aktivnost ne samo da je potaknula njihovu kreativnost, već im je omogućila i da unaprijede svoje znanje njemačkog jezika na inovativan i inspirativan način. Nakon radionice, naša ekipa se popela na čuvenu Ulmsku katedralu, najvišu crkvenu građevinu na svijetu. Uspon na vrh katedrale, nakon 560 stepenika, pružio im je spektakularan pogled na grad i okolinu, ostavljajući ih zadivljenima ljepotom i veličanstvenošću ove arhitektonske ikone. Ovaj dan u Ulmu bio je ispunjen nezaboravnim iskustvima koja su dodatno obogatila njihov boravak u Njemačkoj, pružajući im dublji uvid u umjetnost, kulturu i historiju ovog fascinantnog grada.

U četvrtak 13.6.2024. naša ekipa je, kao završni dio ovogodišnjeg programa, posjetila Školski muzej u Friedrichshafenu, gdje su se upoznali s historijom obrazovanja i školstva u Njemačkoj. Kroz interaktivne izložbe i bogatu zbirku školskih predmeta, naši učenici/ice imali su priliku vidjeti razvoj obrazovnog sistema kroz različite epohe. Poseban dio posjete bila je radionica na kojoj su učenici/ice imali priliku pisati perom i tintom staro njemačko pismo, poznato kao gotica. Ova aktivnost omogućila im je da iskuse kako se nekada podučavalo pisanje, dodatno obogaćujući njihovo razumijevanje historije i evolucije školskih metoda. Nakon posjete Školskog muzeja naši učenici / ice su prisustvovali nastavi u partnerskim gimnazijama.

U Sarajevo smo krenuli u 17h puni utisaka i nezaboravnih uspomena. U petak, 14. juna 2024. godine u 8.30h  vratili smo se kući i s nestrpljenjem isčekujemo posjetu naših njemačkih prijatelja u oktobru 2024. godine. Zahaljujemo se prevozniku “Karupović” za siguran, udoban i pouzdan prevoz tokom našeg putovanja.

Posebno smo zahvalni našim partnerima iz njemačkih gimnazija Karl Maybach i Graf Zeppelin iz Friedrichshafena koji su ove godine nagradili našu učenicu Nadžu Spahić za njen uspjeh na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika (2.mjesto na nivou B2) u iznosu od 400 KM za putne troškove.

S zadovoljstvom se može konstatirati da je ovaj projekat razmjene učenika/ica ispunio ishod interkulturalnosti iz novog Kurikuluma za Njemački jezik. (“A.II.2 Učenici konstruktivno prosuđuju kulturološke sličnosti i razlike, razvijajući interkulturalnu senzibilnost.”)

Ovakvi projekti ne samo da unapređuju jezične vještine učenika/ica iz njemačkog jezika, već i proširuju njihove vidike, omogućujući im da bolje razumiju i cijene različite kulture. Ova iskustva doprinose njihovom osobnom i akademskom razvoju, te ih pripremaju za život u sve povezanijem svijetu.

Sarajevo, 18.6.2024.

Koordinatorice projekta:

Aida Beća, prof.njemačkog jezika

Sanela Podumljak, pedagogica