Prva gimnazija u Sarajevu je najstarija sekularna srednja škola u Bosni i Hercegovini, a Umjetnička galerija BiH je najstariji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini.
Kroz Prvu gimnaziju su prošli neki od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika – kao učenici, kao učitelji ili kao i jedno i drugo.
Prvu gimnaziju Sarajevo i Umjetničku galeriju BiH vežu decenije dobre saradnje. Povodom proslave velikog jubileja – 140 godina od osnivanja Prve gimnazije, Umjetnička galerija BiH priredila je izložbu pod nazivom Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici koja je obuhvatila umjetnička djela bivših učenika i nastavnika Prve gimnazije. Izložbi je prethodilo šestomjesečno istraživanje u arhivima Umjetničke galerije BiH, Gradske biblioteke Sarajevo i Historijskom arhivu Sarajeva. Skoro u potpunosti su obrađene godine od osnivanja do početka Drugog svjetskog rata. Više je razloga za ovo vremensko ograničenje, ali su najvažniji karakter kolekcije Umjetničke galerije BiH, kao i ograničen izložbeni prostor. Autorice izložbe su kustosice Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić, Maja Abdomerović i Ana Đikoli.
Iako se zbog nedostatka građe za pojedine godine ne može tvrditi da su ovom izložbom obuhvaćeni svi umjetnici vezani za Prvu gimnaziju, može se sa sigurnošću utvrditi da su svi predstavljeni umjetnici pohađali Prvu gimnaziju, u njoj predavali ili, poput Branka Šotre, bili i učenici i učitelji.
U plejadi učitelja su: Milan Mališević, Josip Falta, Ferdinand Velc, Baltazar Baumgartl, Todor Švrakić, Savo Popović Ivanov, Petar Tiješić, Ante Matković, Sigo Sumereker, Vojislav Hadžidamjanović, Daniel Ozmo i Zoran Didek. U plejadi učenika umjetnika su: Pero Popović, Jovan Bijelić, Karlo Mijić, Đoko Mazalić, Robert Jean Ivanović, Roman Petrović,
Kosta Hakman, Hakija Kulenović, Vojo Dimitrijević, Antun Šojat, Fuad Arifhodžić, Behaudin Selmanović i Predrag Furtula.
Od svog osnivanja pa do danas Prva gimnazija je neizostavan dio historije grada, a njen značaj za kulturnu
historiju Bosne i Hercegovine ogroman. O tome svjedoči i ova izložba.

Izložba je svečano otvorena 19. 9. 2019. godine i trajala je mjesec dana, tačnije do 19. 10. 2019. Svi učenici Prve gimnazije su u navedenom periodu u okviru časova odjeljenskih zajednica, sa svojim razrednicima posjetili izložbu.
Ovim putem upućujemo izraze duboke zahvale i poštovanja Umjetničkoj galeriji BiH na realizaciji izložbe.