Šta je DSD program?
DSD-program predstavlja međunarodno priznat certifikacijski program napredne nastave njemačkog jezika, a provodi se u svim školama širom svijeta koje su stekle licencu ispitnog centra.
U našoj školi se DSD program provodi od 2019. godine sa ciljem stjecanja Njemačke jezičke diplome DSD II za najviši nivo jezičke kompetencije B2/C1 u svim vještinama, u skladu s parametrima koje određuje Zajednički europski referentni okvir za jezike (CEFR).
Cilj programa je pripremiti učenike za polaganje ispita za DSD diplomu, na kojem se testiraju ne samo jezičke vještine, već i opće znanje, sposobnost kritičkog razmišljanja, te kompetencije u analizi i interpretaciji informacija.

Zašto pohađati DSD program?
• Učenici pohađaju četiri časa napredne nastave njemačkog jezika od I do IV razreda, koji su integrisani u redovni raspored.
• Pohađanje DSD-programa je besplatno.
• Nastava se odvija u moderno opremljenim kabinetima pod vodstvom iskusnih profesora njemačkog jezika.
• Učenicima se pruža prilika da učestvuju u brojnim projektima kao što su razmjene učenika s njemačkim školama, studijske posjete zemljama njemačkog govornog područja te i u mognim drugim projektnim aktivnosti koje se implementiraju u suradnji s partnerima naše škole.
• Posjedovanje DSD II diplome omogućava učenicima upis na njemačke studijske programe te im pruža konkurentsku prednost pri zapošljavanju, kako u zemljama njemačkog govornog područja, tako i u domovini.

Ko može pohađati DSD program?
• Za upis na ovaj program potrebno je imati predznanje iz njemačkog jezika na nivou A1/A2, kao i visoku motivaciju za učenje i uključivanje u sve nastavne i vannastavne aktivnosti koje nudi ovaj program.
• Prijem učenika na DSD program vrši se na osnovu testiranja koje se održava nakon upisa u 1.razred.
• Zainteresirani učenici koji su učestvovali na Kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika u devetom razredu automatski su primljeni na DSD program i oslobođeni testiranja.

Kakvo znanje mogu ponijeti s DSD programa?

DSD program u Prvoj gimnaziji Sarajevo organiziran je način da učenici po završetku četvrtog razreda trebaju dosegnuti znanja i kompetencije B2 ili C1 nivoa u svim vještinama, u skladu s parametrima koje određuje Common European Framework of Reference (CEFR), tj. Zajednički evropski referentni okvir za strane jezike (ZEROJ).

Znanja i kompetencije učenika koji uspješno savladaju B2 nivo su sljedeća:
• Kandidat može dati jasne, detaljne opise na niz tema vezanih za svoju profesiju i interese.
• Kandidat može dati mišljenje na temu, razumjeti većinu TV vijesti, programe tekućih poslova i većinu filmova na standardnom dijalektu.
• Kandidat može koristiti jezik sa dozom rječitosti i spontanosti koji omogućuju kontakt s izvornim govornikom, te učestvovati u diskusijama o poznatim temama, podupirući svoja gledišta.
Znanja i kompetencije učenika koji uspješno savladaju C1 nivo su sljedeća:
• Kandidat može uspješno i precizno formulirati i prenijeti ideje i mišljenja drugim govornicima, jasno i detaljno opisati i predstaviti složene teme, razumjeti specijalizirane članke čak i kad nisu vezani za njegovu/njenu struku.
• Kandidat se može razgovijetno i spontano izraziti bez dugog traženja izraza.
• Kandidat može jezik koristiti uspješno za društvene i profesionalne svrhe, te bez mnogo muke može razumjeti TV programe i filmove.

Izjave naših učenika o iskustvima na DSD programu

DSD-program pruža izvanrednu priliku učenicima koji žele studirati u državama njemačkog govornog područja, ali i općenito svima koji žele obogatiti svoje znanje. Preporučila bih ovaj program svima koji se interesiraju za njemački jezik, jer plan nastave ne samo da jača poznavanje njemačkog, već i opće znanje te različite vještine poput razvijanja kritičkog mišljenja, argumentacije, kreativnosti i osobne odgovornosti. Četiri časa sedmično možda zvuči puno, ali svakako se isplati!
Sara Ramović, IVd

DSD program mi je donio izuzetno mnogo znanja na zanimljiv i interaktivan način. Nismo koristili zastarjele metode samo sjedenja i učenja, već smo se angažirali kroz aktivnosti poput prezentacija, timskog rada i raznih projekata, što nas je učinilo otvorenijima za razgovor na njemačkom jeziku. S obzirom na to da nas na kraju čeka DSD2 diploma, ovaj program ima mnogo prednosti. Čak i bez diplome, donosi obilje znanja i napretka u njemačkom jeziku, koji je danas sve važniji.
Almina Bučan, IVa

DSD program me je naučio da razmišljam argumentovano, donio mi mnogo prelijepih iskustava i poznanstava i, što je najvažnije, otvorio mi vrata ka prilikama koje me tek čekaju sa diplomom.
Simona Ivković, IVe

Kada sam prvi put došla na čas DSD-a, bila sam sigurna da neću uspjeti jer nisam sa sobom ponijela mnogo znanja iz osnovne škole, i svaki zadatak bio mi je pretežak. Međutim, svakim časom, osim što sam se zaista zabavljala kroz mnoge interaktivne zadatke, osjećala sam značajan napredak u mom znanju njemačkog jezika, kao i u drugim vještinama poput argumentovanja, debatiranja i usmenog izražavanja. Sve to je naposljetku rezultiralo DSD 2 diplomom, za koju sam sigurna da će mi pružiti mnoge prilike.
Zara Hadžimulić, IVd

Kroz moje četiri godine u DSD programu naučio sam jako mnogo korisnih stvari, upoznao nove kulture, stvorio nova prijateljstva, kao i putovao na nova mjesta. Pored svega toga, naravno, glavna svrha DSD programa je taj finalni ispit, koji je izuzetno važan, jer DSD diploma vrijedi čitav život. DSD nudi odličnu podlogu za polaganje tog ispita, a sama činjenica da smo svi položili ispit, a neki čak i postigli najbolje rezultate, odnosno C1, potvrđuje ono o čemu sam govorio. Preporučujem svima DSD program, ukoliko imate želju naučiti ili poboljšati njemački jezik, kao i putovati, te naravno, povećati šanse za vaš posao iz snova.
Sandro Novaković, IVa

Polaganje DSD ispita je bio težak zadatak, ali se isplatilo. Osim toga, DSD časovi su bili jedni od najzanimljivijih u školi. Mnogo smo učili i radili, ali uvijek na neki zanimljiv način, s mnoštvom kvizova i igrica. Osim njemačkog jezika, na časovima DSD-a smo naučili kritički razmišljati, pisati eseje i još mnoge druge stvari.
Hena Dragivić, IVd

Moje iskustvo s DSD programom je neprocjenjivo i nezamjenjivo. U protekle četiri godine nisam samo učila gramatiku njemačkog jezika, već sam istraživala njemačku kulturu, književnost, tradiciju i socijalne aspekte, kako u Njemačkoj tako i globalno. Također sam razvijala svoje komunikacijske vještine na različitim područjima. Danas sam sigurna da imam čvrste temelje u njemačkom jeziku i vjerujem da bih se s ovim stečenim znanjem uspješno snašla u životnim situacijama koje zahtijevaju njemački jezik.
Anja Bjelović, IVa

Sa zadovoljstvom mogu reći da je DSD program bio jedno sasvim novo iskustvo za mene. Smatram da bi DSD program pružio idealne prilike za naše sljedeće generacije u proširenju njihovih jezičkih vještina. Upoznala sam dosta prijatelja, spoznala sam malo teži način učenja i pisanja njemačkog jezika. Bilo mi je stvarno lijepo sve 4 godine učenja njemačkog jezika na malo drugačiji način. Uz predanost i trud, vjerujem da će svima koji izaberu DSD program biti lakše savladati izazove koje nosi zapošljavanje ili upis na fakultet i da će usput ostvariti svoje jezičke i akademske ambicije.
Delila Spahović, IVd

Preporučujem novim generacijama da se upuste u DSD program jer pruža mnoge mogućnosti. Konstantnost i disciplina ključni su za ovaj program. Iako zahtijeva puno rada i truda, isplati se na kraju. Završavam ovaj program s mnogo većim znanjem i duboko sam zahvalna na tome.
Ilhana Osmanović, IVa