Uzvratna posjeta naših učenica/učenika u pratnji profesorica Aide Beća i Sanele Podumljak u okviru projekta “Razmjena učenika/učenica Prve gimnazije i gimnazija KMG i ZGZ iz njemačkog grada Friedrichshafen”
 
Naša ekipa učenika i profesora iz Prve gimnazije uspješno  je završila  boravak u Friedrichshafenu u sklopu razmjene s partnerskim gimnazija. Cijeli naš boravak, koji je trajao od 11. do 19. juna 2023. godine, bio je ispunjen nezaboravnim trenucima, međunarodnim prijateljstvima i obiljem zanimljivih aktivnosti.
Već prvog dana našeg dolaska, domaćini su nas srdačno dočekali i upoznali nas sa svojom školom, svojim gradom i okolinom. Imali smo priliku prisustvovati nastavi u njihovoj gimnaziji i upoznati se s njihovim nastavnicima i kolegama učenicima. To je bio prvi korak u uspostavljanju veza i razmjene iskustava između naših škola.
Tokom našeg boravka, posjetili smo nekoliko značajnih mjesta na području Bodenskog jezera. Obišli smo prekrasni historijski gradić Meersburg i istraživali njegove slikovite ulice i znamenitosti. Također smo posjetili Pfahlbauten u Unteruhldingenu, prahistorijska naselja koja su dio UNESCO-ve svjetske baštine. Bilo je fascinantno vidjeti replike kuća i predmeta iz tog razdoblja te naučiti više o životu na tim pilotima.
Poseban trenutak bila je posjeta fabriki čokolade Rittersport, gdje smo imali priliku sudjelovati u radionici pravljenja vlastite čokolade. Uz stručno vođenje, naučili smo o procesu proizvodnje čokolade i stvorili svoje jedinstvene slatke delicije. Također smo uživali u vožnji čamcima u Tübingenu i otkrivanju ljepote i zanimljivosti ovog predivnog grada.
Nedjelja je bila posebno isplanirana za nas od strane naših domaćina. Svaka porodica pripremila je poseban program za svog gosta, uključujući razne aktivnosti i obilaske znamenitosti. Bilo je toplih trenutaka, punih smijeha i sjećanja koja ćemo zauvijek čuvati.

Naš povratak kući bio je planiran za ponedjeljak. S radošću smo se vratili s bogatim iskustvom i puno utisaka. Ova razmjena učenika proširila je naša znanja, razvila našu međunarodnu svijest i stvorila trajna prijateljstva.